COVID19 – SINGAPORE TIGHTEN PRECAUTION (UPDATE : NO MORE SHORT TERM VISITORS FOR NOW)

LATEST UPDATE :

I’m sorry to tell you that below info is no longer valid =(

You can check THE FULL ARTICLE HERE

STAY HEALTHY EVERYONE! THIS TOO SHALL PASS! ❤

Seperti yang kita ketahui, virus COVID19 merebak cepat di dunia, sampai beberapa negara harus memutuskan untuk lockdown – suatu keadaan emergency dimana kita lebih aman untuk berdiam di dalam rumah, atau berdiam di satu area saja. Basically people are not allowed to move freely for safety reason, because it might threaten other people’s lives.

Inget banget January kemarin, aku masih bisa travel, dan masih berpikir ‘Ahh, kayaknya Virus ini akan cepat berlalu.. Dulu-dulu juga Indo aman-aman aja atau gak sampe gimana banget dari Virus.’ Memang manusia yah, kadang suka menganggap enteng sesuatu yang dia tidak paham betul.

Fast Forward ke dua bulan mendatang. Sekarang Negara China, Korea Selatan, Italia, Denmark, Spanyol, Irlandia dan bahkan Malaysia, sedang menerapkan sistem Lockdown, as an act to stop the spreading of COVID19. Nah, sekarang aku mau bahas soal Singapore, negara yang cukup dekat di hati aku. Kenapa? Yah kebetulan aku pernah tinggal lama disana, dan masih sering ada keperluan disana. Singapore tidak me lockdown diri, tapi meningkatkan precaution mereka yg mnurut aku jadi sangat ketat..

Cukup panik awalnya ketika Singapore mengeluarkan pengumuman ini. Kenapa panik? Karena seharusnya aku pergi kesana bulan depan untuk MC gig aku. Kalau client kekeuh untuk acaranya tetap berjalan di hari yang sudah di tentukan. Aku pun akan sebisa mungkin comply to their request. Jadi mulai deh tanya sana-sini gimana caranya buat masuk Singapore? Kalau sudah isi requisite health information, masih tetap harus menjalani 14-day-stay-at-home? Soalnya kan aneh juga.. Misalnya cuman mau ke Singapore 3 hari aja, tapi harus stay at home 14 hari dulu.. Hmmpp.. Kalau orang-orang yang stay di hotel, boncos bngt gak sih? Dan yg mau kasih kita makan siapa kalau kita tinggal sendirian disana? *misalnya kita masih tinggal disana sebagai pelajar atau pekerja, tapi tinggalnya sendirian..

WhatsApp Image 2020-03-15 at 5.33.07 PM

Ya, kebetulan kemarin dapet kabar kalau client aku yg di singapore akan postponed acaranya ke tahun depan, karena COVID19 dan karena banyak sanak saudara yang dari mana-mana juga. Jadi sudah gak perlu bingung lagi gimana ke Singapore nya.

Tapi karena aku sudah mencari tau, dan di kasih tau juga sama beberapa temen disana. Aku share aja yah disini.. Siapa tau ada temen-temen yg tetep butuh ke singapore, seperti oma perlu bantu mewarat cucu yang baru lahir (biasa disana kan gak ada mbak soalnya) atau butuh ke singapore karena urusan pribadi yang harus di selesaikan segera.

Jadi, terhitung tangal 16 Maret 2020 (Hari Senin Kemarin), semua pendatang / tourist harus mengisi HEALTH INFORMATION dari SINGAPORE’S MINISTRY OF HEALTH.

Link nya CLIK DISINI YAHHH !

Nah, mereka akan cek health information kamu..

  • Masa approval 14-21 hari, dan ada kemungkinan kamu tidak di approve juga. Jadi seandainya kamu perlu banget ke Singapore, aku saranin isi dulu, baru beli tiket pesawatnya setelah di approve.
  • Lalu, pastikan kamu ada tempat dimana kamu bisa 14 day stay at home.
  • Surat approval akan di kirimkan ke email yg tertera di form, jadi jangan sampe salah ya tulis emailnya.
  • Jika kamu pergi berdua, berarti harus submit 2x yah formnya. Semuanya individual dan gak bisa di gabung
  • Setelah di approve, tolong di print dan di bawa saat kamu berada di immigrasi Singapore.
  • Kalau kamu tiba2 ada medical condition yang baru, kamu harus isi ulang form tersebut. Dan waktunya akan di reset lagi. jadi kamu harus nunggu 14 hari lagi untuk approval =(
  • Dan sesudah di approve, kamu harus ke Singapore within 14 days after approval. karena kalau lebih dr itu, health information kamu sudah gak valid lagi di mata mereka.

Menurut aku sih, Singapore sih kyk declaring travel ban yah terhadap Negara ASEAN dan beberapa negara lainnya, tapi yah secara halus aja.. haha.. But yeah i always admire Singapore on how they protect their city-state. Beneran jor-jor-an gituh.

Hopefully this post will somehow help you, and please PRAY so this COVID19 will go away soon, and we can travel freely again. Dan tentunya biar semua yang sakit bisa cepat sembuh, dan perekonomian dunia ini cepat sembuh juga yahh.

STAY HEALTHY EVERYONE ! ❤

 

 

 

 

 

Serunya Snow Mobile di Finland

Ya ampun, gak berasa udah 2020 aja! Maaf banget baru sempet ngucapin SELAMAT TAHUN BARU di BLOG ini.. hehe.. Aku berdoa biar kita semua bisa makin sukses, lebih berani mengambil keputusan, lebih berpri kemanusiaan, dan tentunya bahagia selalu di tahun 2020 ini.. AMINNN! hehe..

Jadi di blog ini aku mau cerita soal family trip aku ke FINLAND bulan December -January 2020 kemarin. Banyak banget yang tanyain aku, ‘Kamu pergi sendiri apa pake Tour?’

Jawabannya adalah, aku pakai TOUR gais.. karena gimana yah, kalau pergi sama orangtua aku tuh gak bisa kalau gak pake tour.. Mungkin karena masalah kebiasaan, dan maunya beres gak pake nyasar2.. jadilah kita selalu pake tour kalau lagi family trip.. Tapi setelah menjalani 12 hari perjalanan, kayaknya aku cukup setuju untuk pakai tour operator kalau mau ke Finland. Kenapa?

Alasan Pertama adalah daytime nya di Musim dingin hanya sebentar teman-teman.. Well, kalau kamu cuman main ke Helsinki aja, itu possible banget buat roam around sendiri. Tapi kalau kamu mau ke Rovaniemi untuk lihat aurora, main dog-sled dan snow mobile. Aku rasa ada bijaknya kamu pakai tour operator. Unless you have that super adventurous soul who doesnt mind to get lost in the dark. As for me, i dont think i dare to do that yet here in Finland. hehe..  karena winter time disana, bisa cuman terang selama 2 jam aja.. aku sih beneran takut nyasar yah.. walaupun ada GPS.. haha..

Alasan Kedua, karena salju nya tebel bngt di jalanan. Kalau pake supir lokal, mereka kan sudah familiar yah sama jalanannya, jadi mereka tau yang mana jalanan, yang mana yang bukan.. haha.. Okay, this may sound ridiculous, tapi hutan mereka tuh cukup luas.. Kalau aku orang awam, agak bingung ini masih di jalan besar, apa udah Hutan.. haha.. Beneran deh gak bohong.. soalnya kan hujan salju terus hampir setiap hari.. jadi kalau gak banyak mobil yang lewat, jalur mobilnya cepet bngt ketutup salju.. Well probably it’s just me, but that’s what i feel.

Alasan Ketiga, aku tuh jarang liat pomp bensin.. haha.. Sungguh, di New Zealand aja menurut aku udah agak jarang-jarang.. di Finland agak lebih jarang lagi..

Jadi ketiga alasan di atas, bisa jadi consideration kamu buat yang mau pergi sendiri.. bukannya nakut2in ya, cuman berbagi cerita aja. Walaupun pas disana ketemu tante-tante indo yang tinggal di German nyetir sendiri juga muter2 Rovaniemi nya.. Hebat sih mereka. katanya udah biasa road trip gt.. hehe..

Oke, let get straight to the main story! The SNOW MOBILE! Ini snow mobile nya lagi di parkir rapih..

Beneran deh, main Snow Mobile di Finland ini adalah aktifitas yang kalian gak bisa lewatin. karena super duper seru! Dan, Aku bersyukur banget sama Tuhan, karena main ini pas lagi cerah. Gak kebayang deh main ini gelap2 di tengah hutan plus hujan salju. Udah beku makin beku.. haha

Jadi tour operator yang kita pakai adalah Lapland Safaris, nampaknya doi ada dimana-mana. Kita ambil paket yang 2 hrs of Snow Mobile. Pertama kali mikirnya, gila, 2 jam kena angin sihh kelar juga yah. ternyata kurangg! Super seruu! hehe..

Menurut aku, Lapland Safaris ini sangat professional di bidangnya yah, mereka make sure atribut kita lengkap untuk main Snow Mobile di Finland. Dari Baju, Sepatu, Sarung Tangan, Helm, sampe Balaclava (penutup muka untuk winter) pun dia ada. Aku pikir Balaclava tuh kyk buat nutupin rambut kita aja dari Helm bau, semacam showercap yang di kasih abang Ojek.. haha. Baru tau ternyata ada penutup muka kayak ninja gt, biar muka kita gak sakit kalau keterpa angin.. hehe Lapland Safari juga siapin semua asuransi dll sebelum kita main Snow Mobile di Finland.

Yang pasti untuk main Snow Mobile di Finland itu harus berusia 18 tahun ke atas, dan punya driving license. Cuman itu aja and you good to go. Karena disana akan di ajarin lagi detailnya, gimana cara mengedarai snow mobile plus semua hand signals and all  safety precaution that we should retain. Kalau kata yang suka roadtrip pake motor, hand signalsnya mirip2.. seperti angkat tangan kiri kyk mau toss kalau mau berhenti, kepal tangan kiri dan gerakan ke atas ke bawah kalau mau jalan, dan sebagainya.

Kita harus perhatiin hand signal guide kita dengan baik, karena kita melewati jalur mobil dan bus juga.. jadi you have to know when to stop and continue, and never overtake the others, karena itu bahaya kalau lagi convoy.

And, let the adentures begin!! I guess i will let the pictures tell the stories ♥️

Baru pertama kali aku liat salju yang gak ada habisnya gini, udara yang super seger seiring snow mobile kita melaju, Pohon-pohon yang tinggi yang di selimuti salju,  bener-bener berasa masuk ke film Narnia atau James Bond. haha.. Apalagi pas kita istirahat, guide nya bilang, kalau 50 KM dari sana sudah dataran Russia. ‘You can trespass to Russia if you want’ HAHA.. Candaan si tour guide langsung bikin berkhayal deh, tiba-tiba berasa jadi crew nya James Bond mau stop-in musuh nya yang Russian, dan kebut2an pake snow mobile. haha..

Waktu kita main Snow Mobile di Finland, tepatnya di Rovaniemi, suhu nya kurang lebih -20. Jadi walaupun kita sudah di kasih jaket sama Lapland Safaris yang tahan angin. Kamu harus siap-siap juga yahh.. Aku sih kemarin pakai Heattech yang katanya bisa tahan sampai -30, terus pakai satu sweater tebel dan winter pants. Nah, untuk badan sebenarnya lumayan aman. Tapi untuk tangan dan kaki, ternyata gloves dan kaus kaki yang dia kasih agak kurang menurut aku (mungkin cukup hangat untuk bule-bule itu. haha).

Jadi pas main Snow Mobile di Finland, duh tangan sama kaki aku sampe gemeteran.. dan harus tetep fokus setir snow mobile nya.. Jadi saran aku adalah, please banget siapin your own gloves and winter socks sendiri pas main snow mobile. you know your own body deh pokoknya.. aku sih tiap hari kayak buntelan ya disana..

Oh iya, kalau ada yg wondering kenapa kualitas foto aku beda-beda, itu karena handphone aku matii shayyy..

Apparently Iphone 8 plus aku will die automatically when the battery is below 50%.. kayaknya sih kedinginan yah di HP.. jadi dari 50%, tau-tau drop ke 40% dengan cepat, dan gak lama lngsung ke 1% dan babhayyy..

Jadi.. either kamu bawa powerbank, tapi rada ribet pas lg main snow mobile.. atau keep it warm dulu sebelum di pake, jadi taruh di kantong celana dulu sebelum di pake foto2. Hehe. Namun katanya handphone Xiao Mi bisa tahan dingin gais.. karena my brother using Mi phone dan dia punya batre.nya gak cepet drop kyk iPhone sama Samsung.. haha

Well, segini dulu gais ceritanya. Hope you enjoyed my story..

PS : Kalau mau lihat IG story SNOW MOBILE di FINLAND, langsung head to my Instagram yah.. IG @jenita.darmento, ada di highlight.. ♥️

 

 

 

What to eat in #Perth

Hello Everyone! I know i have shared this on my Instagram account weeks ago. But i guess it wouldn’t hurt if i share these as one of my blogpost too! haha.. So today, i’m gonna share with you on what to eat in Perth!

Apparently this quiet town have a lot good food to offer. My friend said the trend has been changing quite tremendously.  Ten years ago, most people will dine in their own house for dinner and most shops are already closed by 5pm. But today, you have vast varieties of food to choose from from breakfast to supper.

Too bad we only have 3,5 days to spent in this capital of Western Australia. So, here’s are my list to eat when you are in Perth! 

1. CIAO ITALIA

This Italian Restaurant has been famous since i dont know when. All my Perth Friends has this Ciao Italia at their top list when it comes to what to eat in Perth. Since they talked about it many times, so we made Ciao Italia as our first stop in Perth.

Ciao Italia has their flagship restaurant at South Perth area that does not accept reservations, but bookings could be made at the newer location in Nedlands. More over the one at South Perth is a little inconvenient if you’re bringing babies. Since my friend brought baby along with the stroller, they said it is more convenient to go to Ciao Italia in Nedlands instead. So we as tourist just follow the locals lead.

And it is indeed the best Italian i’ve had (outside the one in Italia itself of course). As i mentioned on my IG story, everything is literally nice over here.. and everything are meant to be shared, at least for us Asian. haha..

Take Ciao Italia Fettucine for example. It is super nice and  huge and so creamy. I myself cant finished this alone. I love the al dente texture, not soft yet not so hard. it is just perfect. Ciao Italia Fettucine has the combination of marinated tender chicken strips, mushrooms, sundried tomatoes and spring onions, fresh diced tomatoes in a creamy white sauce.

Another two that we ordered as our main dish were wood fired Porcini Pizza and Calamari ala Griglia. Goshhh, im not sure if i were too hungry or everything is just nice here. Ciao Italia Porcini Pizza has generous ammount of prosciutto (Italian dry cured ham), porcini mushroom and a large ammount of mozarella and ricotta cheese.. Ahh, major love for this thin pizza.

The Calamari ala Griglia doesn’t smell fishy as well, which mean they are using fresh seafood. Well, i am quite sensitive towards seafood and had allergies before. But this one feels so fresh and tender. They only grilled it lightly and tossed some lemon juice on top with fresh salad at the side.. *kurang cabe botol aja sih kata aku. ahhaha.. so indo yahh..

And below, as stated! Hands down the best Tiramisu ever! I’ve tried many tiramisu, the one at Da Paolo Singapore that everyone is talking about as well. but this one is super good! Now i know why Ciao Italia is on everyone’s list! You really need to head to Ciao Italia when you’re in Perth! ❤

 

Ciao Italia
Address: 39/88 Broadway, Nedlands (Corner of Caporn Street)
Phone:  9389 6689
Trading Hours: Tuesday to Saturday – 5:00pm to 9:30pm

 

2. KAILI’S FISH MARKET (FREEMANTLE)

Who’s up for fish and chips by the bay?? Some review said Kaili’s is better, some said Cicerello’s is nicer. Since google review for Kaili’s is higher, we decided to go there. *anak review emang. haha.. It turns out to be a good meal experience for me. All the fried ones definitely a good one. More over when you dip it to their tar tar sauce.

Apparently their mussels are nice too! I’m surprised i can eat mussels. haha.. Cause i had bad experience with mussels and oysters and clams. so i’ve been very picky. But since it’s Freemantle, i guess i have to try, at least one..  and it turns out to be a good one, and i had more than 3 mussels. haha..

Kailis’s Fish Market

Address : 46 Mews Rd, Fremantle WA 6160, Australia

Phone+61 8 9335 7755

Trading hours : closes at 8pm 

 

3. Viet Hoa

If you’re looking for something soupy in the middle of rainy Perth. I would like to recommend this humble Vietnamese restaurant. They served a good bowl of Phe (Vietnamese noodle) and tasty tender pork chop. Quite feels like a homemade meal with their homey taste.

I guess all food in Australia is served in a generous ammount. So, if you cant eat much like me. It is better to order one first, then decide whether or not to order another portion.

Viet Hoa

Address1/349 William St, Northbridge WA 6003, Australia

Phone+61 8 9328 2127

Opening Hours : 10am – 10pm

 

4. Good Fortune Roast Duck House

I am not a big fan of duck. But this one Chinese restaurant is quite popular amongst Asian in Perth. So we decided to give it a try.

We ordered a plate of roast duck, roast pork and BBQ pork along with stir fry long bean and spicy salt and pepper pork ribs.

All are good for me. The least tasty was the duck, since im not a duck person. But me and my friends love their roast pork. Crunchy and tender at the same time. And ohh the fats! Hahaha love the fats. Another homey meal when you are craving for Asian food. As for me, the best Asian food is still Angke Restaurant in Jakarta and Taste Paradise in Singapore.

Good Fortune Roast Duck House 

Address354 William St, Perth WA 6000, Australia

Phone+61 8 9228 3293

Opening Hours : 10 AM – 10 PM

 

5. Chocolateria San Churro

I’m always up for churro! Maybe because it’s hard to find a good churros, so im down to try any Churros anywhere.

And apparently this lovely Perth has a wonderful Churros place. It is a little pricy for this one plate of Churros and dips though. But yeah, i guess once in a while won’t hurt. Moreover most meal in Australia is considered pricy.

Their have four dips for us to choose. Golden dips, dark chocolate dips, milk chocolate dips and strawberry dips. Apparently the golden dips has a strong caramel taste. Some love it, but some still prefer the dark chocolate better. The milk chocolate dips is everyone’s favorite, and strawberry dips is the least favorite, eventho I thought it’s not bad. Haha

Well, it’s a must visit when you’re in Perth. It’s a chain dessert place, so you can find it in many place. But we went the one at … cause it’s just right in one lane with Good Fortune Roast Duck restaurant.

Chocolateria San Churro 

http://www.sanchurro.com/locations/state/wa

 

6. V Burger

If you love trying out gourmet burgers. V burger is a must try in Perth. They have a wide range of burgers, from the classic ones to unique ones.

We tried three burgers and a lot of side dishes. If you’re a chicken person, you have to try their Chicken Kamikaze. It’s like the gourmet version of McD McSpicy burger. They add soy mirin glaze, fried onion, lettuce, tomato, house aioli & wasabi mayo for the sauce

We love their Madame Truffle. Tender Beef Patty, Grilled Onion, tasty Truffle Aioli, Triple Cheeses and Grilled Mushrooms with extra Bacon! The truffle aioli is the bomb! If you love truffle, this is the perfect burger for you.

Tried out their Sir Bacon too. Which consist of Grilled beef patty, bacon, tomato, lettuce, pickles, onion, cheese, mustard & house burger sauce. For me, it’s a normal beef burger tho. The other 2 is more delicious for me.. hehe

Dont forget to try out their Halloumi bites! I love this fried cheese bites too. Haha. As for other side dishes. It’s normal good for me. But worth the try

V Burger

Elizabeth Quay

Address: Elizabeth Quay Station Park

Next to BHP Billiton Water Park

Phone: (08) 9225 6448

Opening Hours:

Sunday-Thursday: 8:00am-5:00pm

Friday-Saturday: 8:00am-8:00pm

New Zealand : Hobbiton Movie Set

Why holiday always flown by so quickly ?? *sadddd
Guess it is true that time flies fast when you’re having fun. haha

As some of you know, i went to Australia and New Zealand last month. and all i can say, Australia is great and New Zealand is awesome! And Ohh, i tell you, New Zealand air is just so perfect. Setiap tarikan nafas yang gw ambil tuh berasa super fresh. Langsung ngerasa semua oxygen tersalurkan dengan baik ke seluruh tubuh gw. Beneran perbaikan kualitas hidup deh kalo kata gw. Haha.. Oke, i might be too much on this. But  It’s so rejuvenating for someone who stays in Jakarta like me.

Do you know that Air Quality Index in Jakarta is one of the worst? Jakarta AQI is 149! Whereby the healthy AQI is between 0-50. So, Jakarta is already categorised as one unhealthy city. =(

And do you know what’s the AQI for Auckland?

It’s freaking 7 !! and 40-50 around city area. The gap is too much.. No wonder i feel much healthier when i was in Auckland. haha..

Anyway, i only got 6 days in Auckland. So, practically i only have 4-5 days to roam around the city. Will tell you the city part later on, cause i just cant wait to share to you about Hobbiton!! But before i show you the beauty and the cuteness of this Hobbiton movie set. I’ll share a bit about how we went there.

Me and my friend were thinking to get a local tour from Auckland City to Hobbiton Movie Set & Waitomo Caves to see the Glow worms. The cheapest tour we could get was USD 229 (NZD 356). We thought it would be easier for us and less tiring, because they provided us the transportation + entry tickets + lunch.

But since i stayed at the south, i was afraid i couldn’t catch the timing. as they only have 1 trip / day from Auckland city area. And to get to the city by bus from the south area is about 45-60 mins in the morning.

So, we tried to check if it is cheaper to drive ourselves to these 2 locations. We tried to check a few websites and found that this new Toyota Yaris Car for NZD 35 / day. After we calculate the tickets and gas, it turns out it is much cheaper to drive ourselves to Hobbiton Movie Set and Waitomo Caves to see the glow worms.

Rented Car  : NZD 35
Gas : NZD 63
Hobbiton Movie Set Tickets : NZD 168 for two ( NZD 84 / person )
Waitomo Caves Tickets : NZD 106 for two ( NZD 53 / person )

Total : NZD 186 / person   **We saved about NZD 170 !

So, we ordered the car from this website, and drove ourselves there!

WhatsApp Image 2019-08-10 at 5.41.37 AM

If you ask me, how’s driving in NZ like?

Hmmpp.. Actually i didnt drive at all, cause i dont have international driving license yet. so my friend, Ivanna drove us all the way there, which took about 5-6 hrs in total to and from Auckland city. Thank you so much once again Iv!

Well, i actually offer myself to drive if she got tired. But we decided to follow the rules. Because :
– if something happened while i’m driving (without Intl Driving License), all the insurance cant be claimed at all. It can only be claimed by the one who signed the contract.
– my friend will get fined, cause she knows i dont have any licensed but still letting me drive.

Anyway, i guess enough of the prologue. Let’s get to the main stuff!

Hobbiton Movie Set

Located at Mata – Mata, 2 hours drive from Auckland City. A place where Middle Earth is found!

I watched the trilogy of Lord of The Rings and The Hobbit, and i love love love this place. Not really a big fan of the movie itself, but i find it super cute and amazing to see a real movie set like this. The attention to details, the cute little houses, the scenery itself, is just perfect. It’s enough to make you feel like you’re entering another world!

Do you know that this movie set belongs to one family named Alexander ?

I was in total shock to know that this tremendously huge farm is belong to only one family. I mean, whatt?! you own a 500 hectare of farm?!
and now, you manage that Hobbiton movie set too??

I wonder how rich you are, sir! You are indeed one blessed man!

Anyway, enough me being jealous. haha.. Now, a little bit background why Peter Jackson chose this as the Middle Earth.

In 1998, a team of location scouts working for Sir Peter Jackson took an aerial tour of New Zealand by Helicopter. They were searching for a tall tree near a pond that would be similar to the Party Tree described in The Lord of the Rings books. and Voila, they found the whimsical trees, standing steady and tall in the middle of The Alexander Farm.and it is just matched the aesthetic they were looking for. More over the rolling hills are perfect hobbit holes too.

Apparently, you cannot roam around this Hobbiton Movie Set by yourself.

So, the ticket that you bought is for the tour. You’ll be given a choice on which timing you want and what language you speak. After that, you will hopped on to their bus to see the stunning aerial of the farm complete with the sheeps and cows, and you will get off at the Hobbiton movie set entrance and continue with the walking tour.

And before i talk more, enjoy the view first people ❤

*spoiler alert : That huge trees on top of Bilbo Baggin’s House is Fake! We have to give a big kudos for the props team for arranging such a beautiful props up there!

Everything is so cute and pretty in Middle earth! how i wish there’s a hotel like Hobbiton Movie Set, would love to stay there at least a day or two to enjoy the view. haha

The tour itself is about 2 hours. It is considered fast for me, since we cant take too much pictures. They timed everyone there, so everyone can get a chance, and you cannot go back yourself if you want more pictures.

The NZD 84 that we spent is inclusive of one free drinks at the Green Dragon (The Hobbit Bar). You can choose a range that is only available at Hobbiton. They have 3 alcohol drinks and one non-alcohol drink. I tried the non-alcohol drink which is Ginger Beer that taste sweet and gingery. haha. Well, we can only that as we still had a long drive after Hobbiton.

Be prepared to walk alot, so please use comfortable shoes, and it’s a little bit windy and cold down there during winter times. so, wear thicker. Also, be pretty all the time girls, since you dont have much time to take pictures. Haha.. but most of all, enjoy the pretty view as much as you can. you wouldnt have this back at your country, or at least my country. haha..

To see some of my IG story, you can visit my IG too @jenita.darmento

Thanks for reading people ❤

Jewel Changi Airport and Shake Shack Singapore Verdict

Singapore evolves too fast. I always feel there’s something new every month in this little red dot, from the insignificant to the one that really catch your attention. I remember how enthusiastic the locals and the tourists are when MBS and garden by the bay first opened back in 2010. Well, it is still Singapore highlights up till today. But, recently Singapore just made a new blow in retail complex attached with the world’s best airport, Changi Airport.

Guess most of you have seen how majestic its SGD 1,7 billion centrepiece is. When i saw it on my social media, i was pretty amazed with the big water fountain inside a shopping mall. Really something that i cannot wait to see.

And i finally made it to see the Rain Vortex – the worlds’ tallest indoor waterfall ever! and indeed it is quite stunning piece in there, i have to agree it feels like you’re entering Cloud Forest in Garden by the bay. But probably i will choose Jewel now. Since you can come for free and sit there to watch the waterfall all day. Haha.. Well, Since i love the sound of rain, and the sound of flowing water, if it’s not too crowded, guess i can sit there whole day, cause it just feels so soothing. and oh, they have light show on the waterfall as well on 7.30 pm, 8.30 pm, 9.30 pm, 10.30 pm and 12.30 pm. Which I didn’t catch cause we have to leave earlier that day.

And yeah, talking about Jewel, guess we can’t skip Shake Shack!

Shake shack is one of the reason why i visited Jewel too! I have been briefed that the q can be so bad, it can take you about 2 hrs only for q-ing (if you come during lunch / dinner time)

So, I was trying my luck that day, came at 3.30pm and hoping the q wouldn’t be that bad. And guess what, me and my friends only q-ed about 30 mins. Yeay! odd hours to the rescue! Hehe. I know 30 mins is still quite long for some people. But hey, i guess it’s normal for a famous restaurant. I mean, you would wait about the same period of time for Paradise Dynasty or Din Tai Fung.

FYI : 1 person can buy up to 5 burgers. So if you come in a group, i guess you can take turn to Q.. hehe

After 30 mins of Q, we finally get to order! And oh.. You can purchase the merchandise too if you love Shake Shack that much. I personally think the luggage tag is cute.. haha

So, I ordered :

– Shack Burger : SGD 9.20

– Cheese Fries : SGD 5.90

– Pandan Shake : SGD 7.80 *exclusively in Singapore outlet only.

After ordering, we will get a beeper and we need to find our seat first. Shake shack Singapore is actually quite big, they have second floor too for the dining area. But it feels a bit cramped, since too many people are dying to Shake Shack Singapore.

The food waiting time is about 15-20 minutes, which considered long for a fast-food restaurant (i think). And, this is my verdict :

Like like likee the Shake Burger (cheese burger). Love the meat that they claimed to be freshly ground 100% Angus beef, very juicy and tender for me, love the texture, and the cheese-melt is just nice to compliment the burger. and ohh the bun it self is very soft and buttery for me. Should get the double patty if you love cheese burger.

and if you like cheese melt, you gonna have Major crush for Shake Shack Cheese Fries. Omoooo, the cheese is just so addictive somehow. I think i can just finish this by myself without sharing.. haha.. A MUST ORDER! cannot be missed! >.<

as for the Pandan Shake with Gula Melaka Crumble, you can just SKIP IT.. a waste of calories and waste of money. i rather get another cheese fries or try out their shroom burger (some it it’s better than the cheese burger). It’s just too sweet, very chendol-ish, too thick to drink as well. i like sweet stuff, but i guess this is just not for me..

Overall, it was a good experience for me in Shake Shack Singapore. Kudos to all the staff who serves us well and fast despite the never ending Q. But, if you’re asking me would you rather Q for another 30 minutes for Shake Shack cheese burger OR have a MCSpicy Chicken Burger from McD without Q-ing ? Guess i’ll pick the later one. hehehe..

So, for those of you who have tried Shake Shack. Let me know what you think. And for those of you who can’t wait to try Shake Shack. Do come in odd hours guys.. hehe.. Meanwhile, have a great week everyone! ❤

Apply Visa Australia Online – Lebih Murah 500,000 dari Agent

Hello Temands,

Dua minggu lalu aku baru apply visa Australia – via online gituh, dan ternyata apply online itu sangat mudah, walaupun agak banyak juga documents yang harus di attach (hampir sama kayak apply via agent). Plus applying online itu ternyata super cepet loh, Jadi aku baru submit application di jam 10 malem tgl 26 May 2019, terus langsung di approve 4 hari kemudian, dan langsung dapet visa buat 3 tahun! *yeayy. hehe

Jadi aku mau share nih gimana caranya apply online, mudah2an membantu yahh gais.. hehe

1. Create ImmiAccount 

Klik ‘Create an ImmiAccount’ dan isi semua yang di bintang-in yah! cuman ada 2 lembar kok. Kyknya create FB account aja lebih panjang process nya. haha.. Tapi di page ke 2 itu, kamu harus create username, password, dan security questions.

Nah, kalo kamu punya memory dory kayak aku. Mendingan di catet deh semuanya, karena kamu perlu log-in terus nanti kedepannya.

Screen Shot 2019-05-31 at 11.20.24 AM

Screen Shot 2019-05-31 at 11.22.06 AM

Nah, habis create ImmiAccount, nanti kamu di kirimin email confirmation. Jadi harus klik link-nya itu dulu, baru account kamu bisa active.

2. Log in to ImmiAccount 

Setelah account kamu active, kamu bisa langsung Log-in ke ImmiAccount. Nah, di page ini aku saranin kalian buat perhatiin maintanance nya deh. Takutnya udah cape-cape isi, ehh lagi maintenance, sayang, takut gak ke save. Ntah knp berkali-kali log in, selalu aja ada maintance berkala. haha

Screen Shot 2019-05-31 at 11.23.08 AM

3. Submit New Application – Visitor Visa

Nah, setelah logged in, kamu akan di hadapkan dngn banyak pilihan. Sama kyk jodoh, bnyk pilihan, tapi cuman satu yg kamu perlu. HAHA

Jadi langsung aja Pilih tab Visitor –> Visitor Visa (600) , terus centang deh agree to the terms and condition, habis itu kamu tinggal isi deh 18 halaman applikasi-nya.. Jangan lupa di save yahh kalo mau exit. Soalnya kemarin aku pikir mereka auto-save, ternyata tidakk! *nangis di pojokan.. huuu

Dan, jangan di diem-in kelamaan yah.. dia bakal auto logged out juga kalau kita gak lanjut isi applikasinya. *another faint moment.. Jadi total kemarin aku ngisi tuh lama bngt.. ada kali 1 minggu cuman buat isi applikasi doang.. karena pas lagi sibuk juga di kantor, dan malem udah males isi. haha

Screen Shot 2019-05-31 at 11.25.32 AMScreen Shot 2019-05-31 at 11.25.51 AM

 4. Attach File Supporting Document 

Setelah mengisi 18 pages, skrng kamu harus scan / foto semua particulars kamu untuk di upload. Nah, yg ini PR juga, karena lumayan bnyk yg harus di scan.. In my case sih, aku cuman foto aja, di flaylay gt terus aku crop yg lurus.. hehe.. abis gak ada scanner di rumah.. Paling passport yg aku minta temen aku scan-in, soalnya semua lembar yg ada cap dan visa harus masuk juga.. dan apparently susah buat foto passport, karena takut passportnya susah di tekuk2 gt.. hehe

  • Evidence of current employment or self-employed 
    Yang ini aku sih cuman attached surat cuti yang udah di approve guys.. dan ada tulisan kalo aku bakal balik lagi kerja setelah pulang liburan.. klo km self employed, harus attached SIUP.. jadi lebih bnyk lg yg harus di attach.. hehe
  • Evidence of planned tourism in Australia
    Nah, ini aku cuman attached rough itinerary aku, tapi lengkap tuh, pagi mau ngapain, siang ngapain, sampe resto yg kira2 aku mau kunjungin juga aku taruh.. hehe.. Dan aku gak attached flight ticket sama hotel, karena emang belum beli semua dan hotel booking bukan atas nama aku. sempet deg2an takutnya di tanyain.. untungnya cukup info-nyaa.. hehe..
  • Travel Document
    Ini di scan semuanya yg ada cap sama visa nya yah gais..
  • Evidence of financial status and funding for visit
    Disini attached 3 bulan bank statement yg aku minta dari bank aku + di legalisir yahh.. Dan disini aku sih gak minta reference dari bank.. jadi purely 3 bulan bank statement aja.
  • Family Register and composition form
    Attached Kartu Keluarga kamu disini. Bbrp bilang harus attached birth certificate juga. Tapi aku nggak sihh.. hehe
  • Photograph
    Aku attached pass foto yang baru aja disini dngn background nya putih. Bukan foto passport kamu. hehe.
  • National Identity Document : KTP Indonesia Raya kita terchintaa..

Screen Shot 2019-06-11 at 12.53.31 PM

5. Payment 

Setelah semua sudah di submit, waktunya pembayaran gengs.. Dia ada tawarin pembayaran via paypal atau VISA.. Nah, aku bayar nya pake kartu VISA aku. Dua-duanya sama, mereka akan charge kamu sebesar AUD 140, plus surcharge fee kalo gak salah.. hehe..

140 AUD = 1,379,000

Dan kalau lewat agent yg aku check, mereka akan charge kamu IDR 1,930,000.

Pokoknya setelah aku hitung kurs, kalo apply online, kamu akan hemat sekitar 500,000 – 550,000 rupiah daripada apply lewat agent.

Screen Shot 2019-05-31 at 11.30.15 AM

6. Acknowledgement and waiting time

Ketika pembayaran sudah selesai, kamu akan langsung terima acknowledgement letter bahwa Australian Embassy sudah menerima application kamu. Dan skrng kamu tinggal nunggu aja deh..

For my case sih, aku gak nunggu-nunggu amat. Karena mikir mungkinbakal 2 mingguan kali yah baru di appove. Soalnya sempet tanya travel agent, terus dia bilang visa approval biasanya 15-30 working days.

7. Approval

Dan ternyataaa, hari 4 aku di approve gengs! Dan puji Tuhan lngsung dapet 3 tahun! hehe.. Jadi lngsung mau ke Hillsong conference deh. HAHA.

1B738733-81BB-4DE6-B990-A318A924CB6C

Nah, Visa yang kita akan dapatkan adalah electronic visa, karena kita gak kirim passport kita kemana-pun kan.. Jadi nanti mereka akan email kita e-visa nya, dan kita tinggal print aja.. hehe.. Mereka pun udah ada data base kita di system, but just to be save, mendingan di print sebelum kita pergi, dan kirim ke bbrp email. takut hilang akutu.. HAHA. 3 tahun kadang2 takut misplaced kann. hehe..

Laluuu.. Ternyata Visitor pass nya bisa buat belajar apapun selama 3 bulan! Sumpah bngt, jadi mikir, apa ambil short course gt yah 3 bulan di Ausi.. hehe.. Kalo ada yg tau2 sekolah atau Institution yg suka buka short course gt, mau dong di sharee.. hehe..

Mudah2an postingan ini membantu kamu-kamu yang mau apply visa Ausi yah! ❤

Croatia Must Visit – Plitvice Lakes

Stunning, Stunning, Stunning.. Guess that’s all i can say for this beautiful Plitvice Lakes.

I never thought that i’ll be here someday. Well, i love to travel. But sometimes your mind limit you. Things like, ‘Croatia is too far away from my home country’, ‘Is Croatia Save’, ‘Who’s gonna go with me, since i don’t do solo-travel’, and other random thoughts. Well, maybe it’s true that you proximity place a huge part. Like, you will feel safer when you travel to place that is near / familiar to you, or at least speak the same language.

I knew Plitvice Lakes for quite sometime ago, it just keep showing up on our local TV when they cover like, ’10 Best waterfall in the world’ or sth similar like it. And as the world is getting closer (thanks to the internet) i kind see it more often. Things become, a little bit familiar, you somehow know some stuff about Croatia, it might be super random, like Game of Thrones shooting place that took place in Croatia for example. But hey, at least we know something about Croatia. Haha.. and i actually quite amazed as well to know that travel industry in Indonesia is getting wider. Sometime ago, many Indonesians may not know about Croatia at all. Like some westerners who does not know where Indonesia is. haha.. But now, Croatia turns into a popular destination for avid Indonesian travellers.

Okay, let’s move on to my stunning first destination in Croatia. Plitvice Lakes National Park is one of Croatia most unique destination. It has 16 interconnecting lakes that has stunning turquoise water that you can stare all day long, and to top that they have 90 waterfalls with different sizes, with stunning viewpoints for you take pictures. more over if you are a drone pilot, guess it will be even more jaw dropping.

Plitvice Lakes is so huge that you cannot finished it all in one day. This pretty place became protected national park back in 1949, and since 1979 the place is also listed as UNESCO World Heritage Site. Many people visit Plitvice Lakes National Park either from Zagreb or from Zadar and Split. As for us, we travelled by the tour bus all from Zagreb, which takes about 2-3 hrs to reach Plitvice.

We went there in March, where the weather is still pretty cold for us Indonesian, since we live in tropical country. So, we were still wearing long-john, long shirt and a coat. I know it may sounds ridiculous for some of you, but 9 degrees was quite cold. Haha. Luckily the sun shined brightly that day, and the 5KM walk made us feel quite warm. >.<

As i said before, this lake is so stunning. If i stay nearby, i might go to jog everyday (eventhough) i am not a sporty person. haha.. Well, come on, they have pretty lakes, nice trail, fresh air, serene atmosphere, i bet most of us would love to jog here, or bring a nice book to read by the lake.

Oh, if you love to jog or hike or simple want to explore the whole lakes section of the park, they have special 18,3KM trail for you to conquer. As for my trip, since i went with a tour group, we took the shortest route.

The shortest route is 5,2 KM long, and it takes you along the Upper Lakes, all the way to the Proscansko Jezero, and end the trip with short boat ride across the Kozjak Lake. and the shortest route takes about 2 to 3 hours. I think this route is Not that psychically demanding, since my dad easily gets tired and still can walk through it (of course with a lot of stops too)

Apparently Plitvice lakes entrance fee is always changing from season to season. Why so? Cause too many visitors come during summer time, and less visitors during winter time. Clearly people love to spend their summer here, so if want a less crowded timing, then you should avoid July-August.

All i can say is, this is worth the visit if you’re travelling to Croatia. Plitvice Lakes National Park might be one of your unforgettable place. Probably the only advise from me is to bring your own drink and pee before you go in, cause you’ll have a hard time to find a cafe / vending machine and a toilet. haha

I guess nuff said. Enjoy the beautiful pictures below, everyone! ❤

Slovenia : Bled – a lake that caught my heart

I always said i’m a ‘city-girl’! Well, i am probably a weirdo, whereby i have this claustrophobic issue yet love the hustle and bustle of a busy place. Haha

But somehow this city-girl, always got captivated by nature. Always! Nature never fails me. It is always breathtaking, and it always remind me to its Creator.

And today i want to share to you this awesome place that captured my heart. Located at northwestern side of Slovenia, Bled town has attracting visitors from all around the world, All the more its Bled castle and Bled lake.

History said that German Emperor, Henry II was giving a favour to the local Bishop. But the Bishop thinks that the castle is too fancy for him to stay in. Since then, so many owners come and go, was Brixen administrative building once as well. So the castle itself changes a lot too in terms of their architecture. I myself don’t really understand buildings, but this oldest castle in Slovenia is just pretty and worth the visit.

Why though? Because it is seated just next to the beautiful Bled lakes, surrounded with big mountains decorated with a pretty little island church in the middle.

Beautiful, isn’t it?? I can stop and stare for a long whilee.. and right after visiting the Bled castle, we took our bus tour to visit that pretty tiny island church.

The bus ride from the castle to the lake was about 15mins, and took about another 20 minutes for the lovely boat ride (Pletna – a gondola like with canopy on it)

Once we arrived at that little island, we have to take 99 steps up to the church up there. History said that long long time ago there was this rich couple who lived in Bled castle. Then the husband died when he was travelling. To keep the memory of her loving husband, the wife wants to build a bell tower. But apparently after two times of sending, the bell always failed to reach the island. She finally decided to built a church to commemorate her husband.

Until the local Bishop heard about this story, and try to send the bell for the her husband for the third time.

Finally the bell made it to the island! And legend said, if you ring the bell and believe, all your prayers will come true. ♥️

Now, this place is a busy place for local couple to take pre-wed and have a wedding in this island. Well, i cant see why not. Since it’s indeed pretty in here.

Exploring Slovenia : Postojna Caves

My parents kept asking me and my brother to go for this Balkan trip. And we finally agreed to go in March, when the period is already heaten up a bit. Well, if you try to google, the best time to visit Balkan countries (southeast of Europe) is during the Spring time, which is in April/May. But since we have to go for a tour, there’s not much options on the travelling dates.

Ok, maybe some of you are asking, why Balkan? Apparently my parents are quite an avid traveller, even though most of their trips are on tour. So, not much options for us the kids to choose for. We just need to follow their lead. Haha

Anyway, the very first day of the Tour is super interesting for me. We went to Postojna (read: postonyah) cave , the billion years old cave that was just discovered 200 years ago by a cave lamplighter assistent, Luca čeč. The cave itself is super huge, it is stated that it’s the only cave in the world that have a double track railway line!

Yes, it’s the very first time for me as well to enter this kind of cave with a train (you can see my IG for reference🙈) , and it’s quite an interesting experience too to travel the first 3,7km with it. It feels like you’re in some kind of rides in universal studio. Haha. *Thanks to the imperial couple Franz Joseph and Elizabeth, who came to visit for the first time, and the people got it set up for them to enjoy the cave. Since then, the train tide has always been revamped for the visitors to enjoy the ‘show’.

i’ve been to this kind of cave in Hanoi (Thien Chung Cave) and China (Guilin, Reed Flute Cave – this one is pretty amazing too) but nothing like this before. Maybe it’s size captivates me. I think the size of the cave is 70 metres high, with more than 24km long.

But yesterday, we only walked about 2,5km. Which is the normal package of the attractions. Maybe the other 19km is not explorable for the visitors.

You have to enter this cave guided by the provided tour guide, and in designated time. So if you’re late, you have to wait for the next timing. They have many languages too. But mostly are still in english and european language.

The stalactites and stalagmites are so amazing. I can’t stop staring at some of them. Moreover when i know that it takes 10,000 freaking years to only grow a metre of it. It’s just Mindblowing!

Btw it’s cold and quite damp inside, so make sure you bring a jacket and wear comfortable shoes to walk that 2,5km of awesomeness. And dong forget to see blind Salamander aquarium right at the end of the walk. They said that Postojna blind salamander lives in total darkness in the Postojna cavern complex. They can grow to up to a foot in length, making them the world’s largest cave-dwelling animals and they can live up to a century.

There’s another funfact too why we cannot use flashlights inside the cave. Scientists said somehow our flash lights have some chemical reactions that somehow will stimulate algae to grow on the Karst. Surprise surprise!

*amazing 5 metre Karst that is very iconic. The white one (right side) is made from pure limestone, whereby the red-brick one (left side) is made from limestone with a mixture of red soil. Interesting to see how a side by side thing can grow differently.

And can you see the sparkly-like-diamond Karst? So lovely 😍

*For you who’s a bit claustrophobic like me, there will be some small tunnel inside the cave, but it’s still manageable since it’s not that tiny and there’s still room to breathe. So you can still chillax and enjoy :))

Perpanjang Paspor Online 2019

Hello gengs! Beberapa minggu lalu aku baru aja perpanjang passport online nih. Awalnya agak bingung, karena gak pernah perpanjang passport di Indonesia, dan system online-nya ternyata gak compatible sama product Apple. Tapi setelah download di android adik aku, ternyata prosesnya gampang banget! Jadi aku mau share disini nih, gimana sih kemarin aku perpanjang passport online, semoga membantu yahh.. hehe

Step 1 – Bikin Akun di Website Imigrasi Online

Screen Shot 2019-02-18 at 1.12.17 PM

Setelah masuk ke website http://www.imigrasi.go.id/, klik ke icon ‘Layanan Antrian Passport Online’ dan langsung aja ikutin step by step pendaftarannya. Disana nanti akan di suruh buat username, password, details nama lengkap, alamat tempat tinggal, email, nomor HP dan nomor KTP.

Setelah berhasil bikin akun lewat laptop. Waktu itu aku berusaha banget buat daftar antri lewat website antrian passport, yang ternyata gak compatible dengan produk apple.

Step 2 – Download ‘Antri Paspor’ di google play 

Akhirnya aku pun minjem android adik aku dan download deh. Disini tinggal isi username sama password kamu aja, terus nanti tinggal klik ke ‘Antri Paspor’ dan pilih deh imigrasi terdekat kamu. Setelah itu akan di tanya pilihan waktu, ‘Pagi atau Siang’, berapa pemohon dan yg lainnya. Setelah berhasil, kamu akan langsung di berikan QR code seperti di bawah ini. Jangan lupa screenshoot atau save as PDF untuk di bawa nanti ke kantor imigrasi pilihan kamu.

*biasa cek jadwal antri pagi2 yah, soalnya kalo sore-malem gt udah gak bisa biasanya..

Screen Shot 2019-02-18 at 1.39.06 PM

Screen Shot 2019-02-18 at 2.20.18 PM

Step 3 – Ke Kantor Imigrasi (Isi form applikasi)

Langsung datang aja ke kantor imigrasi di hari dan waktu yang sudah di tentukan. Lalu, langkah pertama yg kamu harus lakukan ketika sampai adalah, ke layanan informasi di sebelah kiri kamu. *Akan sedikit kyk pasar, karena semua orng mau berebut tanya, jadi kamu sabar2 aja yah..

Disana, bilang aja kalo km udah bikin appointment online di jam tersebut (misalnya jam 2-3pm), nanti dia liat dulu QR code kamu, terus bakal kasih form untuk kamu isi kembali. Jadi jangan lupa bawa pen hitam atau biru , terus harus inget nama panjang orang tua, alamat plus tanggal ulang tahun mereka yah!

Step 4 – Antri untuk dapat nomor antrian disana 

Setelah isi form, nanti kamu tanya lagi harus kemana.. haha.. soalnya yah gt dehh, emang agak bingung, tapi masih oke kokk.. hehe..

Nah, setelah isi form, kamu akan di antri-in disini, jadi kamu akan antri sambil duduk gt. Kamu akan di panggil satu2 dari sana. Misalnya satu orang di panggil maju, nanti duduknya geser satu juga. Begitu terus deh sampe kamu maju ke depan ketemu mba cantik / mas ganteng disana.. hehe..

Sesampainya di depan, kalau kamu perpanjang passport aja, hanya akan di tanyain QR code yang kita punya, karena si mba / mas ini yang akan nge-scan ternyataa, lalu butuh passport lama dan KTP aja (bawa asli dan photocopy) TAPI siapin juga Kartu Keluarga sama Akte Lahir (asli dan photocopy). Antri disini gak lama kok, karena mba/mas nya lumayan gercep.

Step 5  – Antri untuk di ambil sidik jari dan foto 

Setelah di antri disana, nanti kamu akan di kasih dokumen ini, yg sudah di rapihkan sama petugasnya.. Lalu kamu pindah deh antri kedalam, dan tinggal tunggu aja sampe nomor kamu di panggil. Step yg ini juga lumayan cepat, karena bnyk loket petugasnya. Tapi agak berasa aneh aja, karena dia cantumkan juga nama panjang kita di layar. haha.. Kalo yg mau modus kenalan, bisa lngsung tau nama lengkap deh.. HAHA.

Nah, setelah di panggil, kamu akan di tanyain KK sama Akte Lahir disini.. Ini tergantung petugasnya, ada yang tanyain ada yg nggak. Tapi kalo kamu mau buat passport baru / pertama kali buat passport, semua nya itu pasti butuh yah, bukan option lagi.. bahkan butuh dokumen lain, tapi aku gak hafal, jadi cek di website nya lagi yang guyss.. hehe..

Setelah itu, kamu akan di ambil sidik jari dari kesepuluh jari kamu. dan ambil foto. Step ini agak sedikit lama, karena alatnya agak sulit baca sidik jari kitaa.. haha..

Step 6 – Antri untuk dapat Slip Pembayaran 

Setelah di ambil biometrik, kita di suruh tunggu lagi. Karena dia lagi lagi rapihin dokumen kita, untuk di masukin ke slip pembayaran. Duduknya jngn jauh2 dr counter kamu, soalnya mrk akan panggil nama kita manual, gak pake machine lagi..

Kemarin aku dapet nya yg 48 lembar, passport yang biasa aja, karena e-passport nya lagi kosong dari November 2018. =( Mudah2an pas kamu apply, udah ada e-passport nya deh yah.

Untuk passport yg baru, aku bayar  :

300 ribu (untuk passport biasa) + 55 ribu (jasa biometrik – foto dan sidik jari)

= Rp 355.000

Dan berikut cara2 kamu membayar passport nya..

Jenis Paspor Keterangan Biaya
Paspor Biasa 48 halaman untuk WNI/orang. Rp300.000
Paspor Biasa 48 halaman untuk pengganti yang hilang/rusak yang masih berlaku dan disebabkan oleh kelalaian. Rp600.000
Paspor Biasa 48 halaman pengganti yang hilang/rusak yang masih berlaku disebabkan karena bencana alam. Rp300.000
Paspor Biasa 24 halaman untuk WNI/orang. Rp100.000
Paspor Biasa 24 halaman untuk pengganti yang hilang/rusak yang masih berlaku dan disebabkan oleh kelalaian. Rp200.000
Paspor Biasa 24 halaman pengganti yang hilang/rusak yang masih berlaku disebabkan karena bencana alam. Rp100.000
Jasa penggunaan teknologi sistem penerbitan paspor berbasis biometrik. Rp55.000
e-Paspor 48 halaman untuk WNI/orang. Rp600.000
e-Paspor 48 halaman untuk pengganti yang hilang/rusak yang masih berlaku dan disebabkan oleh kelalaian. Rp800.000
e-Paspor 48 halaman pengganti yang hilang/rusak yang masih berlaku disebabkan karena bencana alam. Rp600.000
e-Paspor 24 halaman untuk WNI/orang. Rp350.000
e-Paspor 24 halaman untuk pengganti yang hilang/rusak yang masih berlaku dan disebabkan oleh kelalaian. Rp400.000
e-Paspor 24 halaman pengganti yang hilang/rusak yang masih berlaku disebabkan karena bencana alam. Rp350.000
Jasa penggunaan teknologi sistem penerbitan paspor berbasis biometrik Rp55.000

Step 7 – Pengambilan passport

Kamu harus bayar within 30 hari, kalo nggak pengajuan kamu otomatis akan di tolak. Kalo aku kemarin sih, langsung bayar di ATM BCA deket rumah, dan langsung jadi 4 hari kemudian. Aku apply hari Kamis (31 Jan), dan di SMS hari Rabu depan (6 Feb) kalau passport sudah bisa di ambil kapan saja.

Jadi Jumat (8 Feb) pagi nya aku langsung aja ambil. Berikut syarat pengambilannya.

Di booth pengambilan ada 2 loket gt. Loket pertama adalah dimana kamu langsung aja taruh slip pembayaran BCA dan bukti pembayaran kamu di tempat yg sudah di sediakan. Stelah itu, bisa duduk manis deh untuk antri. Nanti ada petugas yg ambil slip pembayaran kamu, terus nama kamu akan muncul di layar kecil, nah disana lah kamu bisa liat nomor antrian kamu.

Setelah di panggil, tinggal cek passport baru kamu, dan tanda tangan dehh! Gampang bngt! Layanan online passport ini bener2 mudah sih sbenernya, walaupun awalnya agak ngebingung-in.. haha..

Aku suggest, kalo udah sampe kantor imigrasi di sini sering2 tanya security nya deh, karena kalo sotoy, bisa2 kamu antri yang harusnya gak antri.. Soalnya bnyk kejadian di orang lain pas aku antri disana.. hehe.. Semoga membantu yah gengs =)