#Random : Biaya Hidup Sekolah Bahasa di Taipei

Halo semua, udah lama ga nge-blog gara2 libur chinese new year. hehe. Minggu depan gw bakalan mulai semester baru nih di NTU (National Taiwan University) atau orang biasanya sebut ‘Tai Da’.

Pengen share aja soal uang sekolah bahasa di Taipei,Taiwan, since beberapa orang juga sempet nanyain tentang ini.

Well, sebenernya sih kalo lu buka website NTU sendiri, bakal terpapar nyata *ala syahrini* soal uang sekolah mereka. Nah, mungkin yang gw share disini lebih ke soal biaya hidup di Taipei.nya sendiri kali yah sebagai student. Hehe.

Gw udah compare2 beberapa sekolah untuk gw belajar bahasa mandarin.

Yang pertama adalah Singapore sendiri, kota yang nyaman tapi mahal dimana gw menghabiskan 8 tahun gw disana. Gw cek beberapa skolah bahasa yg lumayan ternama seperti Inlingua, NUS (chinese language division), dan Spring College International.

Singapore biasanya ga memaparkan biaya secara concrete di website elo harus email/telpon mereka atau datang sendiri ke sekolahnya. Dan ketika elo bertanya, elo harus pastiin lagi apakah biaya itu sudah termasuk GST (pajaknya singapore) dan student pass (kalo elo ga punya Permanent Resident) disana.

Di bawah ini adalah rincian harga salah satu sekolah bahasa Singapore yg gw sebut di atas selama 6 bulan :

Items

3 months Course

6 months Course

Remark

Application Fee

$513.60 (For those who need student’s pass)

$513.60 (For those who need student’s pass)

Non-refundable

$107 (For those who do not need student’s pass)

$107 (For those who do not need student’s pass)

Course Fee

$3531.00

$6099.00

Material Fee

$278.20

$535.00

Examination Fee

$107

$214.00

FPS Admin Fee

$160.50

$160.50

Medical Insurance Fee

$107.00

$107.00

Certificate Producing Fee

$21.40

$21.40

Total

$4718.70

(inclusive of GST)

$7650.50

(inclusive of GST)

Well, karena kebetulan gw ga perlu bayar rent di Singapore. Jadi gw bisa irit di bagian itu, tapi kalo ada yg minat buat sekolah di singapore, harga Rent 1 kamar + listrik dan air itu kurang lebih ranging dari harga SGD 700-1400 (tergantung type rumah dan daerah). Untuk Uang Jajan, kalo gw sendiri biaya Makan + Transport + Nonton Movie + Ngafe cantik + Belanja bisa ranging dari SGD 1000-1200 (tergantung lifestyle of course).

Jadi kalo di hitung2, biaya gw hidup di Singapore selama 6 bulan sekolah bahasa adalah

  • 6 months school Fee = SGD 7650
  • Uang Makan dll – SGD 1000 x 6 = SGD 6000

Total SGD 13,650 (kurang lebih Rp 130 juta)

Oke, sekarang kita liat table uang sekolah di Taipei.

Dan ini adalah biaya kurang lebih hidup gw di Taipei selama 6 bulan:

Visa Student

1,300,000

*seharusnya hanya Rp 650,000. Tapi karena aku pulang liburan ke Jakarta, jadi aku harus bikin lagi visa yang baru (agak complicated memang soal visa Taiwan)
Tiket Pesawat PP Jakarta-Taipei

8,400,000

*first trip
Tiket Pesawat PP Jakarta-Taipei

8,300,000

*second trip (open ticket)
Winter course

11,800,000

*NTD 29,100
Spring course

14,200,000

*NTD 35,000
Material Course

810,000

4 books for winter and spring course *NTD 2000
AirBnb (Nov2015-Feb2016)

11,000,000

*NTD 27,000 (wrong decision – this is too expensive for 3 months winter course stay because its AirBnb)
Apartment (March-May2016)

7,800,000

*NTD 19,500 (my new house for the next 3 months)
Living Cost (6 bulan)

29,000,000

*NTD 72,000 (kurang lebih aku hidup disana menghabiskan NTD 10-12,000 / bulan untuk makan, transport, ngafe, movie dan jalan2)
Total

92,610,000

*Rupiah – dan semua harga di table ini adalah pembulatan ke atas setelah di convert

Kalo kalian pengen bngt belajar bahasa dngn cara lebih irit di Taipei, kalian bisa apply scholarship ke NTU ini. Dan karena gw bolak balik jakarta pas 6 bulan ini, jadinya gw harus spent more on air ticket dan visa. kalo nggak bisa lebih murah lagi.. =( NTU ini adalah salah satu sekolah termahal untuk sekolah bahasanya, tapi menurut gw lumayan worth it karena satu kelas cuman 5-7 orng aja. Dan kalau elo mau belajar di kota yg lebih kecil seperti Taichung atau Tainan dan Kao Hsiung, di jamin living cost elo lebih murah lagi di Taiwan, di tambah lagi mereka ada system bus yg ga perlu bayar kalo elo travel les than 5km.

Gw juga udah check sekolah di Guangzhou, China lewat agent sekolah bahasa gitu, Kurang lebih Rp 30,000,000 selama 4 bulan (1 semester) belum termasuk harga tiket pesawat, pembuatan visa, dan medical check up. Of course kalo ke Shanghai dan Beijing lebih mahal dr Guangzhou. Dan untuk biaya hidup di China, maaf saya kurang tau soal ini.. hoho.. Dan untuk kelas regular, biasanya di China itu akan nampung 10-20 orang per kelasnya.

Salah satu dari banyak alasan kenapa gw ke Taipei adalah biaya hidupnya si, jauh lebih murah di banding Singapore, and you get to experience new environment that can help you in speaking chinese juga. hehe.

Semoga rincian yang seadanya ini membantu ya buat temen2 yang lagi consider buat belajar bahasa.. tapi tentunya semua balik ke masing2 orang ya soal lifestyle.. dan harga yg gw paparkan ini hanyalah sekolah bahasa yg regular saja, kalau intensif atau private tentunya akan beda lagi harganya.. hehe..

 

 

Hello, National Taiwan University

IMG_3648

Hi everyone, It has been one week in NTU. So far (Tai Da) NTU has been treating me well. I am in a class of 5. Well, it should be 6 of us, but one Canadian guy who has stayed in Beijing for 2 years found that book 3 is too easy for him, so he changed to more advanced level (there’s book 1-5 for basic level). We study 3 hours daily, from Monday-Friday. It seem very short, but trust me, 3 hours a day is enough to learn foreign language. It’s like your head is already full of new words and grammar, and you cant just take more of it. haha.

Everyday, my class have (ting xie) dictation. So we need to review, learn and memorize all the difficult traditional chinese characters after we finished our class. And for me, i need more than 2 hours just to learn 15-18 new words/day, and another 1 hour to memorize the meaning. Besides the everyday (ting xie), we also have (xiao kao shi) mini test on every Friday. so i need to learn extra on Thursday. Every Wednesday, we have to do loads of homework that to be submitted on Friday as well, and I took about 3 hours for do my first homework. So i say, 3 hours is enough. haha.

I think My teacher is quite good. I like her teaching method. She would start with teaching us new words, give us an example on how to say it in a sentence, and asked 5 of us to make our own sentence. She also has a lot of questions to throw to us, and she will patiently listen to our answer and correct our pronunciation and grammar.

The international friends are friendly (even though we are not that close yet). People told me that NTU has more westerners than asian. Which i think it’s quite true. haha. But as for my class, we have 3 cute Korean girls and 1 hot Brazilian girl. haha. and believe it or not, There’s no Indonesian in our batch. haha. They said another school named NTNU (Shi Da) has more Indonesian.

NTU is one of the largest university in town, and i heard its quite tough to go here as well (if you are taking undergraduate / post graduate). I lost my way when i first came to ‘Tai Da’. I thought it will be easy to find my building, but apparently it was not. I had to walk for about 30-40 minutes to find the ‘Foreign Language Division’ building. For more visualisation on how big NTU is. Please see below pictures. haha.. *I went jogging this morning, just to capture this pictures. hahaha*niat.com*

IMG_5225

**Above and below is the Royal Palm Road, which is the Main road of NTU, if you are going by the Main entrance, surely you will pass through this road. This is the road that always appear in Meteor Garden drama. haha.**

IMG_5219

**Below is the administration building, very classic, i love it. haha*

IMG_5222

**And Below is one of the Department Building**

IMG_5224

**NTU has a lot of sports field, they are really into sports stuff i guess. They have this baseball field, basketball court, tennis and volley court, football field, running track, and a huge indoor sport stadium*

IMG_5227IMG_5217IMG_5226

**Here is the Big indoor sports stadium. They has a very big gym, indoor swimming pool, fencing, etc2. We still need to pay the monthly / yearly fee too. Ranging from 200-500 NTD / month (which is about SGD 10-25/month) depending on what package that you take*

IMG_5228

**Here is the Library where i spent my 3 hours of homework. It feels like in National Library in Singapore with Orchard Library ambiance*

IMG_5179IMG_5183IMG_5181

**And if you just want to read books, chill, or even ‘pacaran’ by the lake, you can go here anytime. haha*

IMG_5214IMG_5215

**But it gets a little eerie at night. haha. Well, even though there are still many students who go for night classes,  cycling or jogging or just passing by at night (cause most student stayed in NTU dorms). It still give you a chill. haha. Maybe because most of the buildings are very old and huge tress are everywhereee*

IMG_5172IMG_5171

I intend to join one of their clubs. But im not sure if chinese language student allowed to join in. =( But i heard their clubs are all extreme. Their yoga clubs is conducted at 7am, and their dance clubs need to practice every night. :/ Guess all the students here are very enthu in both studies and their interest. haha.

Guess thats all for now. Hope you enjoyed the ‘little tour’. haha.. Good night!